Wanneer kunt u contact opnemen?

Verschillende contactmomenten

Wanneer?

Er zijn verschillende momenten waarop gewoonlijk contact wordt opgenomen met Rian van Leest Uitvaartverzorging. Hieronder ziet u de twee belangrijkste:

  • U bent zich aan het oriënteren.
    Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat u de mogelijkheden wilt kennen om uw eigen uitvaart of die van iemand anders alvast te regelen. Ga naar Oriënteren voor meer informatie.
  • Iemand in uw omgeving is overleden. Ga naar Bij overlijden voor meer informatie.

Oriëntatie

U bent zich aan het oriënteren op de keus voor een uitvaartonderneming of de inhoud van een uitvaart. Dat kan zijn omdat er een naderend overlijden is, maar ook omdat u de dingen vooraf gewoon goed geregeld wilt hebben.

Wensenboekje

Sommige mensen willen graag zoveel mogelijk de regie in eigen hand houden van hoe hun uitvaart eruitziet. Daarvoor heb ik een speciaal wensenboekje (ook wel wilsbeschikking genoemd), waarin u kunt aangeven wat uw wensen zijn ten aanzien van uw uitvaart. Op die manier geeft u uw naasten duidelijkheid van hoe en wat u graag wilde.

Persoonlijke kennismaking

Het is heel goed mogelijk dat u na het lezen van deze informatie nog met vragen zit of dat u uw wensen wilt bespreken en/of vastleggen; of u wilt persoonlijk kennismaken met degene die de uitvaart van u of van iemand anders gaat regelen.

Voor alle vormen van voorbespreking kunt u vrijblijvend een afspraak met mij maken. Ik kom dan naar u toe. Als u liever naar ’t Dennehuys wilt komen is dit natuurlijk ook mogelijk. Aan zo’n voorbespreking zijn geen kosten verbonden.

Bij overlijden

Als het overlijden thuis heeft plaatsgevonden, neemt u contact op met de huisarts, die het overlijden officieel moet vaststellen. U mag zichzelf gerust even de tijd gunnen om dat telefoontje te plegen, en als u zich er beter bij voelt om mij eerst te bellen, dan kan dat ook; ik ben dag en nacht bereikbaar.
(Heeft het overlijden in een ziekenhuis of verpleegtehuis plaatsgevonden, dan hoeft de huisarts niet te worden gebeld, omdat het overlijden daar door de dienstdoende arts is vastgesteld.)

Ontzorging

Nadat u met mij contact hebt opgenomen, neem ik enkele vragen met u door, zodat ik weet wat de wensen zijn met betrekking tot de laatste verzorging en de opbaring, waarna ik dit in gang zal zetten. Verder spreek ik met u af wanneer ik naar u toe kom om uw wensen voor de uitvaart door te spreken.

Omdat niet alles direct besloten hoeft te worden, zal ik de verschillende onderdelen die bij het regelen van een uitvaart horen, in de dagen daarna aan de orde brengen. Er komt toch al zo veel op u af en op deze manier wordt er toch rust ingebouwd.

Belangrijk: een veelgehoord misverstand is dat de overledene zo snel mogelijk moet worden verzorgd en gekoeld. Of dat werkelijk zo is, hangt van de omstandigheden af. Dit is een van de eerste zaken die aan bod komen in ons gesprek, dus het is niet nodig om u hierover opgejaagd te voelen.

Wat u alvast kunt doen

Wat u alvast bij elkaar kunt leggen is de kleding en de eventuele sieraden. Is er sprake van een bril, dan mag u deze ook klaarleggen. Tevens kunt u alvast nadenken of u mee wilt helpen bij de laatste verzorging. Weet dat dit een goede invloed kan hebben bij de rouwverwerking.

Verder: mocht er een testament of wensenboekje/wilsbeschikking, polis(sen) van een uitvaartverzekering en/of een trouwboekje zijn, dan mag u dat bij het eerste gesprek meenemen.